Ventilatie in de klas

‘Weinig opgeschoten met ventilatie in de klas’

Op het gebied van ventilatie in de klas is het afgelopen jaar eigenlijk nog weinig veranderd, klagen experts. Hoogleraar Building Services Innovation Atze Boerstra van de TU Delft: “Het ministerie van VWS komt nu met een handreiking over ventilatie. Die had ik vorig jaar ook al kunnen maken. We verliezen echt tijd.”

Boerstra was eerder dit jaar een van de 20 wetenschappers die een brief aan demissionair premier Rutte stuurden om in de persconferenties het belang van ventilatie te benadrukken. Met resultaat, maar het is nog niet genoeg, zeggen Boerstra en zijn collega Hoogleraar Philomena Bluyssen tegen RTL Nieuws.

Goede ventilatie

“Goede ventilatie blijft essentieel in de strijd tegen het coronavirus. We geven nog niet op”, laat Bluyssen weten.

Veel schoolbesturen hebben inmiddels op eigen initiatief wel CO2-meters aangeschaft. Een te hoge CO2-waarde is een signaal dat een klaslokaal geventileerd moet worden.

Volgende uitdaging

Daar ligt nu de volgende uitdaging want op veel scholen is het ventilatie niet op orde. Vorig jaar gaf 38 procent van de scholen aan te voldoen aan de ventilatienormen van het Bouwbesluit. En de afgelopen winter heeft geleerd dat het openen van ramen tijdens een koudefront geen werkbare optie is.

De SUViS-regeling, waarvan per oktober het tweede potje van 100 miljoen beschikbaar komt, biedt enige soelaas om te investeren in een beter binnenklimaat. Probleem is dat slechts 30 procent van de verbouwingskosten gedekt worden en veel gemeentes niet bereid zijn om mee te investeren.

Echt tempo maken

Atze Boerstra is blij dat ‘ventilatie’ is toegevoegd als vierde basismaatregel. “Maar het wordt nu tijd om het handen en voeten te geven. We moeten nu echt tempo maken”, vertelt hij tegen RTL Nieuws.

Populair

Winkelwagen
Scroll to Top