Veiligheidskast voor lithium accu's

Lithium accu’s – onder meer gebruikt in e-bikes en draadloos gereedschap – brengen als risico een moeilijk te blussen brand met zich mee. Sla deze accu’s daarom veilig op en voorkom daarmee schade aan bedrijfspand of winkel.

veel maatwerk

Voor het opladen en opslaan van lithium accu’s leveren wij diverse voorgedimensioneerde brandwerende veiligheidskasten.

Ook zijn er veel maatwerk aanvragen bij accukasten. Dat kan gaan om het aantal oplaadpunten en kasten met gecombineerde functies.

Bijvoorbeeld kasten waar zich onder- of bovenin een aantal oplaadstations  bevinden en de rest van de kastruimte beschikbaar is voor andere materialen.

Brandgevaar oplaadbare batterijen

De afgelopen jaren komen er steeds meer meldingen binnen van lithium accu’s die spontaan in brand vliegen. In sommige gevallen leverde dit grote brandschade op, vooral veroorzaakt omdat er veel (apparaten met) accu’s bij elkaar verzameld waren.

E-bikes en oplaadbaar gereedschap

Vooral de opkomst van e-bikes speelt hier een rol. Deze bevolken in steeds grotere getale de fietsenstallingen en één ontbrandende accu leidt dan al snel tot een kettingreactie. Daarbij komt dat brandende accu’s zeer moeilijk zijn te blussen.

Oplaadbaar gereedschap is een andere belangrijke risicogroep, evenals scootmobiels en mobiele telefoons.

Moeilijk voorspellen

Aan de buitenkant kun je niet zien of een lithium accu gebreken vertoont. Dus is het moeilijk te voorspellen of een accu spontaan ontbrandt.

Brandwerende veiligheidskast

Salvus veiligheidskasten voor lithium accu’s zijn bijzonder omdat ze het ontstaan van brand tijdens het opladen zoveel mogelijk voorkomen. Elk oplaadstation heeft een eigen smeltdraad, zodat bij een te hoge temperatuur van de accu het opladen direct stopt.
 
Mocht er toch brand ontstaan dan sluiten en vergrendelen de deuren van de veiligheidskast zich automatisch om verdere uitbraak te voorkomen. Deze lithium accukasten zijn tevens voorzien van een automatisch blussysteem, waardoor de brand al in de kast zelf wordt geblust.

Veilige opslag van lithium accu's

De lithium-ion accukasten van Salvus zorgen voor veilige opslag en opladen van accu’s van electrische fietsen, draadloos gereedschap, smartphones en dergelijke. Hier is waarom.

1. Gecertificeerde brandwerendheid

Volgens EN 14470-1 (voldoet aan PGS-norm)

2. Brandwerende constructie

Volgens EN 15659 LFS60P (60 minuten voor papier)

3. Voorzien van CE-markering

Voldoet aan Europese richtlijnen

4. Gecertificeerd lokaal blussysteem

Treedt in werking nog voordat accu kan ontbranden

5. geen aanpassing aan groepenkast nodig

Het gedoseerd laadsysteem zorgt dat de accukast binnen de bestaande infrastructuur functioneert

6. Weinig onderhoud

Na een accubrand is het blussysteem eenvoudig herstelbaar

7. Breed assortiment

Van instapmodellen tot volledige accukasten met lokaal blussysteem. Ook maatwerk mogelijk.

 

Veel goede gesprekken op Safety&Health@Work

De demonstratie met de lithium-ion-accukast, de presentatie van de AIR8 mobiele luchtreinigers en de winactie ‘Kraak de Kluis’ zijn aanleiding geweest tot vele goede gesprekken op Safety&Health@Work. De stand van Portaal Check op de vakbeurs voor veilig en gezond werken, die plaatsvond op 5 en 6 oktober in Rotterdam Ahoy, kreeg veel aandacht.

Patrick Leonardo Portaal Check Algemeen Directeur 2022

We stellen je graag voor aan onze nieuwe algemeen directeur

Graag stellen wij onze nieuwe algemeen directeur Patrick Leonardo aan je voor. Een man met passie voor de officemarkt, gezegend met veel energie, ideeën én – geheel in de filosofie van Portaal Check – een voorstander van persoonlijk contact met klanten.


Een fietsenzaak in het centrum van Ede liep veel rook- en roetschade op, door een fietsaccu die spontaan vlam vatte. De beveilingscamera legde het ontstaan van de brand en de daaropvolgende kettingreactie vast.

accubranden in het nieuws

De afgelopen jaren komen er steeds meer meldingen binnen van lithium accu’s die spontaan in brand vliegen. In Hier vind je een overzicht van enkele accubranden door lithium accu’s.

Tientallen gewonden in New York bij brand door batterij e-bike

In Manhattan in New York zijn zeker 38 mensen gewond geraakt door een brand op de twintigste verdieping van een appartementencomplex. Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN verkeren zeker twee mensen in kritieke toestand en zeker vijf anderen liepen zware verwondingen op.

De politie meldt dat de brand is veroorzaakt door een lithiumionbatterij. Deze batterijen worden vaak gebruikt in elektrische scooters en e-bikes. Volgens de brandweer zijn dit jaar al zes mensen overleden bij branden die door dergelijke batterijen werden veroorzaakt.

Brandweer trekt brandende elektrische fiets naar buiten voordat groot woonpand vlam kan vatten

de Gelderlander, 16 januari 2022

Gelukkig was de brandweer er zaterdagavond kort voor middernacht snel bij. In de berging op de begane grond van een woning aan de Koolemans Beynenstraat in Nijmegen was een elektrische fiets in brand gevlogen.

Steeds vaker brand door accu elektrische fiets; hoe veilig is het?

NH Nieuws, 13 oktober 2021

Steeds vaker horen we dat accu’s van elektrische fietsen brand veroorzaken. Zo was het gisteravond nog raak in Wormerveer en vatten drie appartementen vlam. En een maand terug vloog een schuur in Assendelft in de hens,
hoogstwaarschijnlijk ook door de accu van zo’n fiets.

Accu elektrische bezorgfiets ontploft en veroorzaakt brand bij pizzeria Eindhoven

Hart van Nederland, 15 juli 2020

Een ontplofte accu van een bezorgfiets veroorzaakte dinsdagavond brand in een filiaal van pizzeria Domino’s aan de Woenselse Markt in Eindhoven. Omroep Brabant schrijft dat de accu niet aan de lader lag op het moment van ontploffing. De batterij was net van een bezorgfiets afgehaald en lag op een stapel tassen.

Elektrische fietsen niet zonder gevaar: accu’s spontaan in brand

RTL nieuws, 22 april 2019

Volgens Brandweer Nederland vliegt gemiddeld twee keer per week een lithium accu in brand, daar onder vallen dus ook de accu’s voor fietsen. Het is slechts een kwestie van tijd voordat het eerste dodelijke slachtoffer valt. “Veel mensen weten niet hoe je met een accu om moet gaan”, zegt Robert van den Ende, brandonderzoeker bij Brandweer Haaglanden.

Deze bedrijven werken aan een gezonde werkomgeving

Winkelwagen
nl_NLNederlands
Scroll naar top