Coronavirus staande houden bij de poort

‘Virussen zijn net inbrekers. Je moet ze staande houden bij de voordeur.’

“Het valt te verwachten dat we in de maanden november tot april een verhoogd risico zullen hebben op aerosolen. Als we de kwetsbaren van de samenleving goed beschermen, en als we goed ventileren, dan wordt de tweede golf niet zo heftig als de eerste golf”, aldus arts, epidemioloog en emeritus hoogleraar Menno Jan Bouma.

Menno Jan Bouma wijdde zijn leven aan het onderzoek naar de ecologie en verspreiding van virussen en andere ziekteverwekkers. Als gastdocent gaf hij college op het Tropeninstituut in Amsterdam. Hij woont nu in Ierland, maar komt nog graag en regelmatig in Amsterdam Oost. Daarom wilde Oost-online in deze tijd van het coronavirus graag weten wat Bouma over virussen weet.

Aerosolen

Het coronavirus behoort tot de groep Vliegers onder de virussen, in tegenstelling tot de Opportunisten (bijvoorbeeld Aids) en Overlevers (Diarree). Dat betekent dat aerosolen (heel kleine druppeltjes) een belangrijke verspreider zijn van Covid-19. Droge lucht zorgt daarbij dat de deze fijne druppeltjes langer blijven zweven en daarmee een grotere kans hebben om op de door hun gewenste bestemming te komen. Om precies te zijn, onze neus- en keelholten als voorportaal naar onze longen.

Vleesverwerkende industrie

Dat we in de zomer wereldwijd zijn geconfronteerd met veel coronagevallen in de vleesverwerkende industrie komt volgens Bouma omdat daar de lucht koel en droog wordt gehouden en om kosten te besparen onvoldoende ververst met buitenlucht: een ‘walhalla’ voor Vliegers als het coronavirus. Hij raadt iedereen aan om in de winter voldoende frisse en meer vochtige buitenlucht naar binnen te halen om wintervirussen als griep en corona in hun verspreiding te belemmeren.

Het hele artikel kun je lezen op de website van Oost-online.

 

Populair

Winkelwagen
Scroll to Top