Langdurig zittend werk leidt tot gezondheidsklachten

Europees kampioen zitten wil van titel af

Nederlanders zijn Europees kampioen zitten. 32 procent zit minimaal 8,5 uur per dag, terwijl het Europees gemiddelde op 12 procent ligt. Het zijn de statistieken die zijn vastgelegd in de factsheet ‘Zitten tijdens werk’ van TNO.

Sectoren en beroepen

De sectoren met gemiddeld de langste zitduur tijdens werktijd zijn ICT (7 uur per werkdag), Financieel (6,9 uur) en Bestuur (6,4). Uitgesplitst naar beroep zijn er ook buiten deze sectoren groepen die zo’n 7 uur per dag zittend werk doen. Denk aan juristen, journalisten en chauffeurs. Directiesecretaresses zijn goed voor gemiddeld 6,7 uur zitduur.

Thuiswerkers zitten het langst

De zittijd van thuiswerkers is langer dan op kantoor. Tijdens de coronapandemie bleef men dagelijks gemiddeld 7,1 uur plakken op de thuiswerkplek, tegenover 6,6 uur daarvoor.

Zittend werk ongezond

Volgens de Gezondheidsraad hangt langdurig zitten samen met een hoger risico op vroegtijdig overlijden, zo valt te lezen in de factsheet ‘Zitten tijdens werk’.

  • meer dan 8 uur per dag zitten kan leiden tot 27% meer kans op vroegtijdig overlijden dan als men minder dan 4 uur zit.
  • mensen die meer dan 8 uur per dag zitten en weinig bewegen, lopen 74% meer kans op hart- en vaatziekten dan mensen die minder dan 4 uur per dag zitten en erg veel bewegen.
  • er zijn aanwijzingen dat langdurig zitten de kans op diabetes type II, depressieve klachten en sommige vormen van kanker verhoogt.

Zit-sta bureau de oplossing

Zittend werken afwisselen met staand werken is een belangrijke oplossing voor dit probleem. Op de werkplek regelmatig afwisselen van houding kun je stimuleren door zit-sta bureaus. Deze zijn in hoogte verstelbaar – met een slinger of een druk op de knop – waardoor je eenvoudig van zittend naar staand werken kunt overschakelen.

Extra maatregelen

Een wandeling tijdens de pauze en staand vergaderen zijn extra maatregelen om het risico van langdurig zitten te verkleinen. Meer tips & inspiratie vind je in de toolbox ‘Meer bewegen tijdens werk’ van TNO.

zit-sta bureaus kopen

Bekijk ons assortiment zit-sta bureaus. Je kunt zelf een bureau samenstellen met de gewenste maat, het bovenblad en het onderstel.

Populair

Winkelwagen
Scroll to Top