Titaniumdioxide - de gangmaker van de fotokatalysator in een mobiele luchtreiniger

Dit doet een fotokatalysator in een mobiele luchtreiniger

Een van de methoden die AIR8 inzet voor het reinigen van de lucht is fotokatalyse. Dit artikel geeft meer uitleg over de werking van deze techniek.

Een katalysator versnelt een chemische reactie in gang zonder dat de gangmaker zelf wordt verbruikt. De katalysator zelf moet ook geactiveerd worden. In het geval van fotokatalyse is licht de activator.

UV en titaniumpatiet

In het specifieke geval van de AIR8 720i Edge is de katalysator het edelmetaal titaniumpatiet en de lichtbron een UV-GI lamp. De UV-lamp is vanwege de ontsmettende werking in diverse AIR8 mobiele luchtreinigers aanwezig. Daar is nu een paneel van titaniumpatiet voor geplaatst.

Het is een systeem dat weinig onderhoud vergt. Het edelmetalen paneel heeft in principe een oneindige levensduur en de UVGI-lamp gaat 3.000 branduren mee. De 720i geeft trouwens aan wanneer de lamp aan vervanging toe is.

Luchtreinigend effect

In een mobiele luchtreiniger wordt de fotokatalysator ingezet om schadelijke gassen onschadelijk te maken.

Net als bij een katalysator in een auto wordt door middel van de edelmetaal coating een chemische verbinding getriggerd waardoor afvoergassen tegen de coating hechten. Adsorberen heet dat. In tegenstelling tot absorberen wordt de stof niet opgenomen, maar wordt ‘vastgehouden’.

Vervolgens valt de schadelijke stof uiteen in onschadelijke componenten. Zo vallen roetdeeltjes en fijnstof uiteen in CO2 en water.

Een praktische video over dit hele proces, dat ook in de natuur en in ons lichaam voorkomt, vind je als Kennislink op de website van wetenschap-museum Nemo.

Meer toepassingen

Katalyse wordt zoals gezegd ook toegepast in auto’s en is zoals de video van Nemo duidelijk maakt ook een lichaamseigen proces, waarbij enzymen de katalysator zijn.

Fotokatalyse kent ook brede toepassingen. Zo zijn er fotokatalytische verven. In de verf zitten pigmenten die onder invloed van licht in staat zijn schadelijke organische stoffen en geuren uit de omgeving af te breken.

Populair

Winkelwagen
Scroll to Top