De gemiddelde lichaamstemperatuur is tegenwoordig 36,6 graden

Gemiddelde lichaamstemperatuur gedaald naar 36,6 graden

Waarom geven jullie temperatuurmeters waarden rond de 36,5 graden aan, terwijl de normale lichaamstemperatuur op 37 graden ligt? We krijgen deze vraag regelmatig. Feit is dat onze gemiddelde lichaamstemperatuur sinds de 19e eeuw geleidelijk is gedaald. Daarom is die nu niet meer 37 °C, maar slechts 36,6 °C.

In Wetenschap in Beeld valt te lezen over een onderzoek door de Stanford University dat duidelijk laat zien dat onze lichaamstemperatuur is gedaald. Mannen die in 2000 zijn geboren, zijn gemiddeld 0,59 graden kouder dan mannen die begin 19e eeuw werden geboren. Voor vrouwen is het verschil 0,32 graden, maar bij hen is de eerste meting pas geregistreerd in 1890.

Minder noodzakelijk

De oorzaak van de temperatuursdaling komt volgens de onderzoekers omdat veel veranderd in onze manier van leven en ons dieet, wat invloed heeft op de lichaamsfuncties. Bovendien hebben vaccins en antibiotica onze afweer tegen ziekten versterkt. Daardoor is het aantal ontstekingen in ons weefsel verminderd en is het voor ons lichaam minder noodzakelijk om de temperatuur te verhogen. Het ligt volgens de onderzoekers voor de hand dat de daling van de gemiddelde lichaamstemperatuur zich voortzet.

Populair

Winkelwagen
Scroll to Top