Martijn Bos

‘Ik merkte meteen het verschil, wég waren de zweetluchtjes!’

Slimmer sporten en snel sterk worden, zowel fysiek als mentaal. Dat is kort gezegd wat de Trojan Workout inhoudt. De workout komt uit de koker van Martijn Bos, één van de bekendste Krav Maga instructeurs ter wereld en eigenaar van de Trojan Power Academy in Haarlem.

Bos reist de hele aardbol over om zijn methode uit te dragen en speciale Trojan-instructeurs op te leiden. Ook schreef hij het boek ‘Trojan Workout – The Fast Track to a Sharper Mind and a Stronger Body’ dat inmiddels in meer dan twintig landen wordt verkocht.

Gelukkig is Bos ook nog vaak in zijn eigen Trojan Power Academy in Haarlem te vinden. Daar spreken we hem over zijn passies en dromen en over het belang van schone lucht.

Je hebt onlangs de Air8 luchtreiniger aangeschaft. Hoe bevalt het?

“In één woord fantastisch. Iedereen weet natuurlijk dat een schone en frisse omgeving heel belangrijk is bij het sporten. Daarom is ons centrum uitgerust met een luchtreinigingsysteem waar je U tegen zegt. Desondanks hingen elke ochtend de gebruikelijke sportluchtjes in de dojo. Dat hoort nou eenmaal bij een sportruimte dacht ik altijd. Nu weet ik beter.”

“Een kennis raadde me de Air8 luchtreiniger aan en je gelooft het niet, maar na één nacht merkte ik al het verschil. Ik kwam ’s morgens de dojo binnen en… ik rook helemaal niets. Ik voelde alleen maar frisse lucht om me heen. En het is zo makkelijk: je kunt de luchtreiniger overal plaatsen waar je maar wilt.”

Vertel eens wat over jezelf. Om te beginnen: wat is Krav Maga eigenlijk?

“Als jonge jongen was ik altijd geïnteresseerd in martial arts. Ik heb zo’n beetje alles gedaan wat er op zelfverdedigingsgebied in Nederland te doen is.”

“Op zekere dag zag ik een demonstratie Krav Maga en ik was meteen verkocht. Krav Maga – spreek uit ‘krah maga’ – is een zelfverdedigingskunst dat in het Israëlische leger werd ontwikkeld. Krav Maga gaat erom jezelf veilig te voelen en veilig te stellen met middelen die altijd tot je beschikking staan: je fysieke kracht, je mentale kracht en je vechtkracht.”

“Kenmerkend is dat tijdens trainingen zeer uiteenlopende realistische situaties aan bod komen, zoals een ontvoeringsituatie of aanvallen met een mes. Ook wordt er op verschillende locaties getraind, dus ook buiten de dojo.”

“Net als bij karate heeft Krav Maga een gradensysteem. In totaal zijn er drie bandenkleuren en vijftien niveaus. Op dit moment ben ik buiten Israël de hoogst gecertificeerde Krav Maga instructeur ter wereld. Ik ben aangesloten bij de IKMF (Internationale Krav Maga Federation) die wereldwijd in 88 landen is vertegenwoordigd.”

Hoe zag je jeugd eruit?

“Ik heb een vrij moeilijke jeugd gehad. Er was veel aan de hand, er was geweld, ik werd gepest. Op een gegeven moment ging ik geloven dat ik minder was dan anderen.”

“De andere kant van die medaille was dat ik harder mijn best ging doen dan iedereen. Die drive heeft me uiteindelijk veel gebracht. Op mijn vijftiende overleed mijn moeder aan kanker. Zij heeft me geleerd om nooit op te geven, om voor mijn dromen en idealen te vechten.”

“Ik ben dus letterlijk gaan vechten. Eerst vanuit het gevoel ‘ik wil niet meer bang zijn’, maar langzamerhand ging het steeds meer over in: ‘hier word ik echt blij van!’ Dat gevoel wilde ik graag aan anderen overbrengen, daarom ging ik naar de sportacademie in Den Haag.”

“In die periode zag ik die Krav Maga demonstratie op Eurosport en vrijwel meteen daarna kregen we een workshop Krav Magna op de academie. Niet lang daarna ben ik naar Israël gegaan.”

“Ik heb me er helemaal in vast gebeten en twintig jaar geleden heb ik mijn eigen trainingscentrum opgericht. De Helena Academy, vernoemd naar mijn moeder.”

Nu heet het de Trojan Power Academy. Hoe is dat zo gekomen?

“Ik ben me altijd blijven doorontwikkelen. Steeds als ik een techniek of gedachtegoed tegenkwam waarvan ik dacht: dat kan ik in mijn trainingen gebruiken, heb ik dat gedaan.”

“Denk bijvoorbeeld aan hypnotherapie, personal coaching, empowerment en EMDR-therapie. Ik ben altijd blijven leren en zo heb ik mijn trainingsmethode steeds verder gefinetuned.”

“Uiteindelijk ontstond er een compleet nieuwe methode, die ik de naam Trojan Workout heb gegeven. Inderdaad, afgeleid van Helena van Troje, dus toch met een link naar mijn moeder.”

“Mijn methode sloeg aan, ook in het buitenland, en er kwam een boek. Vorig jaar zou ik onder andere naar De Filipijnen, Costa Rica, China en Hong Kong reizen. En ik zou naar Israël gaan om het allerhoogste Krav Maga-level, Expert 5, te halen.”

“Met andere woorden: 2020 zou mijn jaar worden. Maar helaas, corona gooide roet in het eten.”

Oei, dat is echt niet leuk!

“Nee, dat was het ook niet. Als sportschool hebben we het heel moeilijk gehad. Abonnementen liepen af en keer op keer moesten we ons aan de nieuwe regels aanpassen. Het was een verschrikking.”

“Toch zijn er ook positieve dingen uit voortgekomen. Dat is namelijk óók Trojan-power: ga niet bij de pakken neerzetten, laat je niet het veld uit slaan. Ga juist uit van wat wél kan en maak gebruik van de middelen die er wél zijn. Voor ons heeft dat positief uitgepakt.”

“Ten eerste hebben we door corona kunnen laten zien wat de meerwaarde van onze methode is, dat het je mentaal en fysiek echt sterker maakt. Ten tweede weten we door corona dat online en buiten trainen ook heel effectief is.”

“We hebben zelfs een app ontwikkeld, de Trojan Workout App. Ten derde heeft corona me doen inzien dat de naam Trojan Power Academy beter past bij alles wat we nu en in de toekomst doen. Vandaar de naamsverandering. Inmiddels hebben we tachtig instructeurs in vijf landen opgeleid en daar komen er snel meer bij.”

Wat wil je bereiken?

“Mijn missie is om mijn gedachtegoed met zoveel mogelijk mensen ter wereld te delen, zodat ze net als ik de kans hebben om fysiek, mentaal en emotioneel te groeien en een steeds betere versie van zichzelf te worden.”

“Het mooie aan de Trojan Power Methode is dat je geen achtergrond in zelfverdediging of fitness nodig hebt. Je hoeft zelfs geen topconditie te hebben. De technieken die je krijgt aangereikt, zijn gebaseerd op hoe je zelf al functioneert. Het is geen competitie, je neemt het niet op tegen een ander. Je verlegt wel je eigen grenzen. Iedereen kan het, mannen, vrouwen, dik, dun, jong, oud.”

“Wat wel belangrijk is, is dat je elke les komt opdagen én dat je voldoende gemotiveerd bent. Een les is een investering van dertig minuten. Wat je daarvoor terugkrijgt is zelfvertrouwen, zelfinzicht, een gevoel van veiligheid, een gezonder en fitter lichaam…”

Én schone lucht…

“En schone lucht inderdaad, haha. Zoals gezegd: de luchtkwaliteit in ons centrum was al goed.”

“Maar wat dit apparaat in één nacht voor elkaar heeft gekregen, vind ik echt onvoorstelbaar. Daarom heb ik er ook meteen één voor thuis gekocht. Ik ben er echt heel blij mee en de mensen die hier trainen ook.”

“Tegen mensen die nog een beetje bang zijn om binnen te trainen, zou ik willen zeggen: kom langs en ervaar het zelf. De lucht is gegarandeerd zuiver. Alle mogelijke stofdeeltjes, pollen, fijnstof, roet en ziektekiemen worden uit de lucht opgevangen en gefilterd door een gecertificeerde zestrapsfilter. Je merkt gewoon het verschil. De lucht is veel zuiverder, veel schoner. Echt, ik kan het iedereen aanraden.”

Martijn Bos: “De luchtkwaliteit in ons centrum was al goed. Maar wat dit apparaat in één nacht voor elkaar heeft gekregen, vind ik echt onvoorstelbaar.”

lees waarom ook deze ondernemers kozen voor air8 luchtreinigers

https://portaalcheck.com/schone-lucht-geeft-een-fijne-vibe-in-de-zaak/
https://portaalcheck.com/luchtreiniger-evenementlocatie-stoomhal/

Populair

Winkelwagen
Scroll to Top