INFRAROODPANELEN

Verwarming met infraroodpanelen levert veel energiebesparing op. Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee. De warmtepanelen werken op stroom, wat past in het overheidsbeleid om Nederland gasloos te maken. Wij tonen je de verschillende typen en helpen je de juiste keuze te maken.

VOORDELEN INFRAROODPANELEN

Werking infraroodpanelen

WERKING INFRAROODPANELEN

Infraroodverwarming is een efficiënte, en daarmee energiezuinige, manier van verwarmen.

Net als de zon verwarmt het objecten direct. Daardoor kun je jezelf en je directe omgeving gericht warm houden, zonder dat een hele ruimte volledig op temperatuur gehouden moeten worden.

Dit in tegenstelling tot traditionele verwarming, zoals radiatoren, die de omgevingslucht gebruiken als warmtetransporteur. Bijkomend nadeel is dat warme lucht altijd opstijgt en dus eerst de bovenkant van de ruimte opwarmt.

TOEPASSING WARMTEPANELEN

Infrarood warmtepanelen zijn te gebruiken voor het verwarmen van een ruimte. Een andere toepassing is (werk)plekverwarming. In dat geval kan de thermostaat van de hoofdverwarming omlaag, zonder dat je in de kou zit. Tijdelijke, verplaatsbare bijverwarming is mogelijk door een onderstel (voeten of wielen) voor infraroodpanelen.

BEREKENING BENODIGD VERMOGEN

Om te bepalen welk vermogen aan panelen nodig is voor volledige of pleksgewijze verwarming hebben we een berekeningsblad in Excel gemaakt. Hiermee kun op basis van enkele gegevens over de ruimte zien met hoeveel en welke warmtepanelen het benodigde vermogen is te behalen voor een aangename temperatuur.

 

ZELF BEREKENEN?

Download het calculatiebestand (Excel) om een eigen berekening te maken voor jouw situatie.

Onze merken infraroodpanelen

Wij bieden drie kwaliteitsmerken infrarood warmtepanelen. Met deze merken is meerjarige ervaring en de infraroodpanelen zijn TÜV gekeurd en CE gecertificeerd. De merken vullen elkaar goed aan, zodat er voor vrijwel iedere situatie een geschikte oplossing is.

Sunpower

Sunpower infraroodpanelen onderscheiden zich door hun zeer goede kwaliteit (10 jaar garantie!), fraaie afwerking en hun scherpe prijs!

De warmtepanelen zijn TÜV gekeurd en CE gecertificeerd.

Sunpower panelen zijn uitgevoerd in gemoffeld (gepoedercoat) staal en hebben geen omlijsting. Daardoor zien ze er ‘strak’ uit en passen in vrijwel ieder interieur.

Sunjoy

Sunjoy infraroodpanelen leveren een aangename meer intense warmte dan de meeste andere warmtepanelen.

Ze zijn mooi afgewerkt met een witte aluminium lijst en aan de achterzijde geïsoleerd.

Sunjoy infraroodpanelen zijn IP55 geclassificeerd en daarom ook geschikt voor badkamers en douches. De panelen zijn CE gecertificeerd en TÜV gekeurd en hebben een garantieperiode van 7 jaar.

ThermoUp

ThermoUp infraroodpanelen leveren uitzonderlijke prestaties op gebied van warmteontwikkeling.

Anders dan de meeste infraroodpanelen werken de warmtepanelen met een dispersietechniek die tussen 2 glasplaten is aangebracht.

De modellen TOP en TOP CEILING worden zeer snel warm en hebben een hoge oppervlaktetemperatuur.

De modellen Dry, Dry Double en Floor Air worden minder warm en zijn multifunctioneel.

Het design van ThermoUp infraroodpanelen zal bij velen in de smaak vallen.

Tips infraroodpanelen Milieu Centraal

BEKIJK DE TIPS VAN MILIEU CENTRAAL

Milieu Centraal heeft een uitgebreide informatiepagina gemaakt over verwarmen met infraroodpanelen. De website geeft onder meer 5 belangrijke tips voor wie infraroodverwarming overweegt. Ook krijg je informatie over IR panelen als hoofdverwarming en bijverwarming en vind je een kostenvergelijking tussen infraroodpanelen en warmtepompen.

PLAFOND OF WAND

Infrarood warmtepanelen zijn eenvoudig te bevestigen, zowel aan het plafond als tegen de wand. Voor alle panelen geldt wel dat een stroomvoorziening van 230V nodig is.

Op afstand

De Sunpower panelen en de ThermoUp panelen blijven, door hun ophangsysteem, altijd iets op afstand van de wand of het plafond. Hierdoor zorg je dat de warmte die het paneel genereert wordt afgevoerd.

Overigens is de warmteopbrengst aan de achterzijde van onze panelen dusdanig laag, dat deze zonder enig gevaar voor beschadiging of verbranding van de materialen waarop de panelen worden gemonteerd kunnen worden aangebracht.

Sunjoy panelen

De Sunjoy panelen zijn extra licht in gewicht en nog eenvoudiger te monteren. Met slechts enkele schroeven kun je ze desgewenst zonder tussenruimte tegen het plafond of wand monteren.

Dat kan omdat de Sunjoy panelen aan de achterzijde zijn geïsoleerd. Wel wordt de aluminium lijst rond de 50 °C. Dit is op zich nooit een probleem, echter bij de kwalitatief wat mindere kunststof schrootjes, in bijvoorbeeld een badkamer, kan dit na langere tijd tot een lichte vervorming rondom het paneel leiden.

In dergelijke gevallen kun je kiezen voor afstandsbusjes om de schroeven. Gevaar voor brand of iets dergelijks is echter niet aan de orde.

Infraroodpanelen in systeemplafond

Infraroodpaneel in systeemplafond

De Sunjoy en Sunpower hebben ook warmtepanelen die je eenvoudig en vrijwel onzichtbaar kunt integreren in een systeemplafond.

Thermostaat

Met een aan te sluiten thermostaat kun je de gewenste ruimtetemperatuur instellen. Hiervoor zijn zowel bedrade als draadloze opties. Er is keuze uit diverse varianten: eenvoudige temperatuurinstelling, vooruit programmering op dag en tijdstip en volledig instelbare smart-oplossingen.

Infrarood panelen installeren

Montage

Lees eerst de volledige gebruikshandleiding en de veiligheidstips. Controleer of de netspanning in overeenstemming is met de spanning op het typeplaatje van het apparaat.

Monteer het apparaat bij voorkeur met behulp van de meegeleverde montagebeugel. Verbind het apparaat rechtstreeks met het netwerk of door middel van een besturingsapparaat (bijvoorbeeld thermostaat).

Installatie

De installatie van de infrarood verwarming moet worden uitgevoerd door een gekwalificeerd persoon. De netstroomvoorziening moet voldoen aan de normen van de wet. Infrarood panelen kunnen worden bevestigd aan de muur of plafond met de bijgeleverde montagebeugels.

Veiligheidstips

  • Installeer het paneel niet te dicht in de buurt van bad, douche of wastafel
  • Installatie van het paneel in een vochtige ruimte vereist waterdichte aansluitingen en mag alleen worden uitgevoerd door een gekwalificeerd persoon (zoals een elektricien)
  • Houd minimaal 50 centimeter afstand tot andere losse objecten
  • Houd rondom het paneel een minimale afstand van 20 centimeter
  • Dek het paneel niet af
  • Dompel het paneel niet in water
  • Het paneel moet op elk moment tijdens het gebruik kunnen worden uitgeschakeld met een schakelaar, thermostaat of door de stekker uit stopcontact te halen
  • Monteer het paneel altijd op een onbereikbare plaats voor kleine kinderen
  • Laat reparatie uitvoeren door een gekwalificeerd persoon
Winkelwagen
Scroll to Top