Iemand die corona zelftest uitvoert

‘Je bouwt hiermee toch een extra stukje veiligheid in’

“Hoe meer er getest wordt – ook met zelftests – hoe meer besmette mensen we gaan detecteren. Elke besmetting die we vinden, is er een gewonnen”, zegt professor microbiologie Herman Goossens (Universiteit Antwerpen) tegen VRT NWS. “Ook superverspreiders – mensen die veel virusdeeltjes hebben en dus sneller anderen besmetten – zullen we zo sneller vinden.”

In België zijn zelftesten met ingang van 6 april in apotheken te koop. In Duitsland liggen ze zelfs al in de supermarkt. Ook zijn de verschillende typen zelftesten online te koop.

Even betrouwbaar

De zelftesten zijn even betrouwbaar als de sneltesten en minder accuraat dan de PCR-test. Professor Goossens: “En dus zijn deze zelftesten – net als de sneltesten – niet 100 procent accuraat. Het zou dus kunnen dat je negatief test, maar toch besmet bent en dus ook besmettelijk bent voor anderen.”

En-én-verhaal

Maar waarom zou je dan überhaupt zo’n test doen, vraagt de reporter van VRT NWS zich af.
“Het is een én-én-verhaal. Je bouwt hiermee toch een extra stukje veiligheid in”, zegt Goossens. Stel: je wil afspreken met vrienden of je wil je bomma – die je knuffelcontact is – gaan bezoeken. Voortaan kan je jezelf voordien even snel testen. Als die test positief is, dan blijf je thuis. Dat resultaat had je anders niet geweten, omdat je misschien (nog) geen symptomen hebt.”

Populair

Winkelwagen
Scroll to Top