Onderzoeksopstelling luchtreiniging in fitnessruimte

Door ventilatie en luchtreiniging kunnen sportscholen veilig open

De combinatie van ventilatie en luchtreiniging is zeer effectief voor het verminderen van aerosolen met ziektekiemen in sportscholen en fitnessruimtes. Dit blijkt uit onderzoek van TU Eindhoven.

Kort na het uitbreken van de coronapandemie zijn TU Eindhoven en Sports Innovator van het ministerie van VWS een onderzoek gestart om te ontdekken hoe sportscholen weer veilig open zouden kunnen.

Onderzoek mobiele luchtreinigers

Professor Bert Blocken van TU Eindhoven onderzocht de effectiviteit van mobiele luchtreinigers voor het uit de lucht filteren van aerosolen. Deze hele kleine druppeltjes verspreiden virusdeeltjes over grote afstand door een ruimte.

Luchtreiniging fitnessruimtes

Zijn eerste onderzoek vond plaats in een fitnessruimte waar 35 mensen actief aan het sporten waren. Met ventilatie alleen voer je aerosolen niet af, was de eerste conclusie van Blocken.

Ook al staat de ventilatie op maximaal, dan nog blijven er aerosolen in de ruimte aanwezig, vertelt hij aan EenVandaag. Dat geldt zeker als er intensief wordt gesport.

De combinatie van ventileren en luchtreiniging bleek wel effectief. Hiermee bereikte hij reducties van 80 tot 90 procent.

Plasma luchtreiniger

Voor het onderzoek gebruikte Blocken een plasma luchtreiniger met een effectiviteit van 98,5 procent.

Dat is lager dan de luchtzuiveringscapaciteit van AIR8 luchtreinigers, die de lucht voor 99,97 procent ontdoen van virussen, bacteriën, fijnstof, geuren en schadelijke gassen. Dit resultaat wordt behaald door een medische kwaliteit HEPA-filter in combinatie met een aantal andere filtertechnieken, die de uitgefilterde deeltjes onschadelijk maken.

Ventilatienormen onvoldoende

Naast de toegepaste technieken is het ook essentieel om luchtreinigers van de juiste capaciteit te plaatsen. Sinds de coronapandemie is duidelijk dat de ventilatienormen uit het Bouwbesluit onvoldoende zijn om ziektekiemen en schadelijke stoffen in voldoende mate af te voeren.

Het Bouwbesluit uit 2005 stelt dat ieder persoon tenminste 3,5 liter schone zuurstof per seconde per kubieke meter tot zijn of haar beschikking moet hebben. Voor sportscholen is dat sowieso onvoldoende. Het NOC*NSF hanteert 10 tot 15 liter schone lucht per seconde.

Bepalen van capaciteit

Met de combinatie van ventilatie en luchtreiniging kan volgens Blocken tussen de 20 en de 40 liter lucht per seconde gereinigd worden.

Onze adviseurs kunnen een berekening maken van welke luchtreiniger(s) nodig zijn om voldoende gezonde lucht in fitnessruimtes te garanderen.

Ontdek onze mobiele luchtreinigers

Populair

Winkelwagen
Scroll to Top