Hairdesigner Ayt Celik bij de AIR8 luchtreiniger

‘Schone lucht geeft een fijne vibe in de zaak’

Bij kapsalon Hair4U in Zaandam worden vakmanschap, stijl, creativiteit én een vleugje liefde en luxe aangewend om klanten een buitengewone hairexperience te geven. “We doen alles vanuit passie voor het vak én voor de klant”, vertelt hairdesigner Ayt Celik. “Ik wil dat klanten en medewerkers zich prettig en veilig voelen. Daar doen we alles voor, dus we zorgen ook voor de beste luchtkwaliteit.”

TEKST: Judith Munster | BEELD: Ad Bogaard Fotografie

Hair4U ontvangt zo’n achthonderd klanten per maand. Vanuit heel Nederland weten mensen de bijzondere kapperszaak van Ayt en zijn vrouw Sandra te vinden. Als je binnenkomt voel je het meteen, het voelt fris en prettig aan. “Dat is dus die gereinigde lucht”, lacht Ayt Celik. “Dat geeft een hele fijne vibe in de zaak.”

Vertel eens, hoe is Hair4U ontstaan?

“In 1998 namen mijn vrouw Sandra en ik de kapperszaak van haar familie over. Een goedlopend familiebedrijf van twee etages met 23 medewerkers. Als jonge en vooruitstrevende ondernemers wilden we de traditionele kapperszaak omtoveren tot the place to be op het gebied van haar. In die tijd had nog niemand van beleving gehoord, zeker niet in de kapperswereld, maar wij hadden een visie: naar de kapper gaan als beleving.”

“We pakten het heel innovatief aan. Hair4U gaat niet alleen voorop als het gaat om de nieuwste haartrends en -technieken, maar ook qua persoonlijke service. We hebben bijvoorbeeld al twintig jaar een multimediatafel in de zaak – destijds een compleet onbekend fenomeen in kappersland – waar klanten op een beeldscherm televisie en films kunnen kijken, hun telefoon kunnen streamen of presentaties kunnen volgen. Verder hebben we elke zaterdag een live DJ en maken we van het serveren van een drankje echt een feestje.”

“Kortom, Hair4U is een ‘total experience’ van de mooie dingen in het leven.”

Toen jullie de zaak overnamen, was je nog geen kapper. Nu ben je één van de bekendste kappers van Nederland. Hoe is dat zo gekomen?

“In het proces van de oude naar de nieuwe situatie besteedden Sandra en ik veel aandacht aan het opleiden van de het personeel. Daar lag volgens ons de sleutel tot succes. Maar het lukte maar niet om de nieuwe manier van werken er goed in te krijgen.”

Hairdesigner Ayt-Celik van kapsalon Hair4U in Zaandam
Ayt Celik: ‘Het kappersvak gaat over geometrische vormen, over ‘toveren’ met kleuren, over kapsels uitrekenen in graden en getallen… en laat ik dat nou net snappen!’

“Mijn trainer – nu een goede vriend – raadde me aan naar de Vidal Sasoon Academy in Londen te gaan. Daar vielen ineens alle puzzelstukjes op hun plek. Bij Vidal Sasoon wordt het kappersvak gekoppeld aan de wetenschap, aan natuurkunde en wiskunde.”

“Het kappersvak gaat over geometrische vormen, over ‘toveren’ met kleuren, over kapsels uitrekenen in graden en getallen… en laat ik dat nou net snappen! Ik zeg weleens: een architect maakt een bouwtekening en de aannemer bouwt het huis.”

“Op een avond zei één van de kapsters: ‘Ayt, wat jij wilt kan niet, maar dat snap je niet omdat je geen kapper bent.’ Dat triggerde me om kapper te worden. Ik bleek er gevoel en talent voor te hebben.”

“Als kapper ben je in feite architect en aannemer ineen. Toen ik uit Londen terugkwam wist ik dat onze visie de juiste was en dat verandering noodzakelijk was. Uiteindelijk zijn we met een vrijwel nieuw team doorgegaan.”

De afgelopen twintig jaar kreeg Ayt landelijke bekendheid als tv-kapper door programma’s als LookingGood met Mike de Boer en Mariska Hulscher. Ook werkte hij backstage bij internationale modeshows en onstage bij grote Haarshows. 

Met zijn bedrijf E-Minar Education geeft hij seminars en trainingen door het hele land en begeleidt hij collega-kappers bij hun professionaliseringsslag.

Hairdesigner Ayt Celik in zijn kapsalon Hair4U in Zaandam
‘Gelukkig hebben we alle medewerkers kunnen houden. We hebben altijd gezegd: of we gaan met z’n allen door of we gaan met z’n allen ten onder.’

Hoe heb je het afgelopen jaar ervaren?

“Heel apart. We hebben vanaf het begin alle regels opgevolgd en zelfs nog veel meer gedaan om onze klanten en medewerkers veilig te houden. Toen kwam de lockdown en dat was natuurlijk killing.”

“Gelukkig hebben we alle medewerkers kunnen houden. We hebben altijd gezegd: of we gaan met z’n allen door of we gaan met z’n allen ten onder.”

“Ondertussen glipte alles wat we de afgelopen twintig jaar hadden opgebouwd door onze vingers. Zelfs een kwart van ons privévermogen is verdampt. Dat is zuur.”

“Gelukkig ging het thuis met onze drie kinderen heel goed. Het was gezellig en alles ging in goede harmonie. Daar ben ik heel trots op. Daarom hebben we het ook vol gehouden.”

Hairdesigner Ayt Celik bij de AIR8 luchtreiniger
‘Op tv vertelde Maurice de Hond over de aerosols. Ik begreep dat het virus wordt verspreid via aerosols, oftewel microscopisch kleine deeltjes in de lucht.’

Hoe kwam je op het idee om een luchtreiniger te kopen?

“Tijdens de eerste lockdown wilde ik het begrijpen. Wat is er precies aan de hand? Ik volgde alles.”

“Op tv vertelde Maurice de Hond over de aerosols. Ik begreep dat het virus wordt verspreid via aerosols, oftewel microscopisch kleine deeltjes in de lucht.”

‘Ik heb er alles voor over om mijn klanten en medewerkers veilig te houden’

“Daarna heb ik gelijk ons luchtkanaal van een HEPA-filter laten voorzien en een ionisator gekocht. Een HEPA-filter verwijdert schadelijke stoffen uit de lucht, zoals pollen, fijnstof, roet en ziektekiemen.”

“Tijdens de tweede lockdown kwam ik toevallig op de site van Portaal Check terecht. Ze hadden precies wat ik zocht.”

Welke hulpmiddelen heb je bij Portaal Check gekocht?

“Ik heb de Air8 luchtreiniger gekocht, met een zestrapsfilter, inclusief een HEPA-filter. Daarnaast heb ik de Guard Pro CO2-meter gekocht, waarop je precies kunt zien hoeveel CO2 en andere stoffen er in de lucht zitten. En verder nog een mondkapjesdispenser en sneltests.”

“De Air8-luchtreiniger staat midden in de zaak en werkt heel eenvoudig. Hij staat altijd aan en je voelt het om je heen: schone lucht. Heel prettig.”

“En het belangrijkste, het werkt écht. Ik heb last van hooikoorts en ben altijd vol. Maar daar heb ik nu geen last meer van. Ongelooflijk! Inmiddels staat er ook een luchtreiniger op onze slaapkamer en slaap ik elke nacht door. Terwijl ik anders altijd wakker werd omdat ik benauwd en vol was.”

Ga je de hulpmiddelen inzetten om meer klanten te trekken?

“Nee, ik wil niet aan corona verdienen. Ik ben gewoon blij dat ik mijn klanten gerust kan stellen en dat ik ze een veilig gevoel kan geven.”

“Op onze beeldschermen hebben we wel een presentatie waarin we uitleggen wat we allemaal doen om corona te voorkomen. Daarin vertellen we ook wat ons luchtkanaal doet en hoe de luchtreiniger werkt. Dat wordt als heel positief ervaren.”

“De klant is de jury van je succes

“Verder lopen we er niet mee te koop. De klant is de jury van je succes, zeg ik altijd. Als klanten zich lekker en tevreden voelen, zullen ze aan vrienden vertellen wat voor toffe ervaring ze bij ons hebben gehad. Dát is altijd onze drijfveer.”

Ga je je ervaringen delen met collega’s?

“Ja, ik ga mijn achterban zeker over onze ervaringen vertellen. Ik zal ze adviseren om extra aandacht aan de luchtkwaliteit in hun zaak te besteden.”

‘Ik denk dat het hier binnen veiliger is dan buiten’

“Kijk maar naar ons: we hebben achthonderd klanten per maand en we hebben nog nooit een geval van corona gehad. Niet onder het personeel en niet onder de klanten. Ik denk zelfs dat het hier binnen veiliger is dan buiten.”

“Ik vind dat je er als ondernemer alles aan moet doen om je medewerkers en klanten veilig te houden. Het is de investering meer dan waard. Stel dat je een besmetting krijgt en je moet de zaak dichtgooien? Dat kost vele malen meer dan de aanschaf van een luchtreiniger.”

“Bovendien levert het een fijn binnenklimaat op, lekker fris en schoon, en dat werkt erg prettig.”

Populair

Winkelwagen
Scroll to Top