TVOC meting en HCHO meting

Wat is het belang van een TVOC meting?

Een TVOC meting bepaalt het gehalte aan vluchtige organische stoffen in de lucht. Deze gassen en dampen zijn boven een bepaalde waarde giftig. Bij langdurige blootstelling kunnen ze ernstige schade toebrengen aan de gezondheid.

VOC staat voor de Engelse benaming Volatile Organic Compounds; de T voor Total. De TVOC meting geeft het totaal van tientallen gassen die vallen onder vluchtige organische stoffen.

Voor de chemici onder ons en iedereen die regelmatig de samenstellingstabel op etiketten bestudeerd: denk aan Benzeen, Tolueen, Formaldehyde, Glycolen en Terpenen.

Luchtverfrissers?

Deze gasvormige elementen vind je bijvoorbeeld in was- en reinigingsmiddelen, lijm, verf, coatings, textiel, bestrijdingsmiddelen en bouwmaterialen. Ook komen vluchtige organische stoffen vrij bij het roken en de verbranding van gas, steenkool en benzine.

Neem bijvoorbeeld Terpenen die zorgen voor een harsachtige of bloemachtige geur. Deze vind je om die reden in luchtverfrissers, schoonmaakmiddelen en meubelwassen.

Van huidirritatie tot kanker

Blootstelling aan deze VOC (of in het Nederlands VOS) kan leiden tot huidirritatie, oogirritatie, hoofdpijn en andere allergische verschijnselen. Bij langdurige blootstelling kan ernstige gezondheidsschade ontstaan, van luchtweginfecties tot kanker.

Formaldehyde

Zoals gezegd behoort ook Formaldehyde (HCHO) tot de vluchtige organische stoffen en wordt dan ook meegenomen in de TVOC meting. Toch betreft dit gas extra aandacht.

Formaldehyde wordt veelvuldig toegepast en vrijwel iedereen komt regelmatig met dit gas in contact. Zo komt het voor in huishoudelijke, schoonmaak- en reinigingsmiddelen. Soms wordt Formaldehyde nog gebruikt als conserveringsmiddel in huidverzorgende producten en shampoos. Ook komt het voor in sommige lijmen, verven, metaalbewerkingsvloeistoffen en in antikreukmiddelen voor textiel.

 

Regelmatige blootstelling

Het gas heeft een penetrante geur, die prikkelend werkt op huid en slijmvliezen. Denk aan de geur van nieuwe kleding of het interieur van een nieuwe auto.

Beroepsgroepen waarbij regelmatige blootstelling aan Formaldehyde kan voorkomen zijn schoonmakers, zorgmedewerkers (dermatologen, doktersassistentes of verpleegkundigen) en productiemedewerkers in diverse sectoren als verf- en rubberproductie, de bont-, textiel- en leerindustrie en de agrarische sector

HCHO meting

Het is mogelijk om het gehalte aan Formaldehyde in de lucht ook afzonderlijk te meten. Onze AIR8 Guard Pro luchtkwaliteitsmeter monitort zowel de TVOC als de HCHO waarde.

Lucht zuiveren van VOC

Meten is weten, maar daarmee is het probleem van een te hoge TVOC waarde nog niet opgelost.

Het meest logisch is om de bron op te sporen en te zorgen dat je daar niet mee in contact komt.

Lucht verversen is ook belangrijk, maar is niet voldoende constateert het RIVM. En ook aan mechanische ventilatiesystemen hangen de nodige nadelen.

Koolstoffilter en koude-katalyse

Een mobiele luchtreiniger met een gecombineerde koolstoffilter en koude-katalysefilter is dan een betrouwbaarder oplossing.

Het koolstoffilter in de AIR8 unit neutraliseert alle VOC’s door ze te absorberen. De koude katalysator zorgt ervoor dat de actieve koolstof schadelijke gassen als formaldehyde al bij kamertemperatuur onschadelijk maakt.

Mobiele luchtreinigers met een koude katalysator zijn de AIR8 260i NANO en de AIR8 280 NANO. De AIR8 720i EDGE ontmantelt VOC/VOS, zoals Formaldehyde, door middel van een koolstoffilter in combinatie met een foto-katalysefilter.

Populair

Winkelwagen
Scroll to Top