Koortsmeting bij een medewerker met scanpistool op pols

Mag je bij werknemers koorts meten?

Doordat bedrijven weer aan de slag willen, maar wel op een verantwoorde manier, staat het koorts meten bij werknemers vol in de aandacht. Bij de eerste berichten in de media was over het algemeen de stelling dat een werkgever zo’n koortsmeting niet kan verplichten, verwijzend naar de Authoriteit Persoonsgegevens en de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Inmiddels is de Authoriteit Persoonsgegevens teruggekomen op haar eerste stellingname. Ook binnen de AVG mag je bij werknemers koorts meten, maar daar gelden wel voorwaarden voor.

Koorst meten mag, vastleggen niet

De AVG geldt namelijk niet als alleen de temperatuur wordt afgelezen en deze niet wordt geregistreerd of in een geautomatiseerd systeem terechtkomt, stelt de Authoriteit Persoonsgegevens op haar website. Iemands temperatuur is een medisch gegeven. En dat is een bijzonder persoonsgegeven. Het is meestal verboden om bijzondere persoonsgegevens te verwerken, tenzij er een uitzondering in de wet staat. De enige uitzondering die in deze situatie zou kunnen gelden, is als de persoon uitdrukkelijke toestemming geeft om zijn of haar temperatuur te meten. Maar let op: toestemming geldt lang niet altijd, omdat deze vaak niet vrij zal zijn. Toestemming vragen kan bijvoorbeeld niet als u werkgever bent.

Hetzelfde als een checkgesprek

De regels voor het koorts meten bij medewerkers is dus niet anders als bij de gezondheidscheck, ook wel het checkgesprek genoemd, die ondernemers met een contactberoep en in de horeca in dit coronatijdperk verplicht moeten stellen aan hun medewerkers en klanten. Als de antwoorden daar aanleiding toe geven mag de ondernemer de betreffende persoon weigeren, maar je mag niet de resultaten van het checkgesprek vastleggen. Het voordeel van het werken met een contactloze koortsmeter is dat dit een betrouwbaarder waarde geeft, dan het gevoelsmatige antwoord van de medewerker of de gast.

Landelijke media

Inmiddels is de nieuwe stellingname doorgedrongen tot de landelijke media. Zo kopt NRC ‘De baas mag zijn werknemers toch temperaturen‘ en ook het Financieel Dagblad doet een duit in het zakje: ‘Temperatuur meten op het werk? Dat mag, zegt toezichthouder AP‘. De Volkskrant schrijft over chipfabrikant ASML, die ook haar werknemers hun temperatuur laat meten voor ze binnen mogen. Bij AMSL werken ze hiervoor met een warmtecamera die de lichaamstemperatuur scant. Als een werknemer moeite heeft met deze manier van koorts meten, dan is er de mogelijkheid om in een apart hokje zelf de temperatuur op te nemen.

Meer adviezen

Meer adviezen over het (juridisch) verantwoord toepassen van koortsmeting bij werknemers vind je hier.

 

 

 

Populair

Winkelwagen
Scroll to Top