Aerosolen als verspreider van covid-19

Wetenschappers waarschuwen voor coronabesmetting via aerosolen

Er moet meer aandacht komen voor goede ventilatie zo pleiten 39 wetenschappers in het wetenschappelijk blad Science van 13 mei. De wereldgezondheidsorganisatie WHO stelt inmiddels ook dat hele kleine druppeltjes, genaamd aerosolen, een rol van betekenis spelen bij overdracht van een coronabesmetting. Ventileren verlaagt daarom de ziektedruk, stellen de wetenschappers.

Dezelfde wetenschappers stuurden in juli 2020 al een open brief aan de WHO, om hun standpunt kracht bij de zetten, zo meldt Trouw. In die tijd was het belang van aerosolen bij coronabesmetting nog een controversieel onderwerp. Nu scharen steeds meer instanties zich achter deze visie.

Prominente rol

Trouw noemt naast de WHO, ook het Amerikaanse CDC en het Belgische RIVM, Sciensano als betrokken instanties die wijzen op de prominente rol van aerosolen.

De door de Belgische overheid ingestelde Taskforce Ventilatie kwam in april met het advies om in elke ruimte waar mensen verblijven een CO2-meter op te hangen. Deze geeft een indicatie of een ruimte voldoende geventileerd wordt.

Vierde basisvoorschrift

En in het Verenigd Koninkrijk geldt goed ventileren als een van de vier basisvoorschriften, naast afstand houden, het dragen van een mondkapje en handen wassen.

Populair

Winkelwagen
Scroll to Top