Veilig lithium-ion accu opslaan en opladen

Lithium accu’s – onder meer gebruikt in e-bikes en draadloos gereedschap – brengen als risico een moeilijk te blussen brand met zich mee. Sla deze accu’s daarom veilig op en voorkom daarmee schade aan bedrijfspand of winkel.

Zien we je daar?

Varianten

Voor het opladen en opslaan van lithium accu’s leveren wij diverse brandwerende veiligheidsboxen.

EproSafe 1 beschermbox – preventieve box binnenafmetingen 240 x 220 x 410 mm (breedte x hoogte x diepte) voor kleine en middelgrote batterijen zoals bijvoorbeeld Bosch accu’s.

EproSafe 2 beschermbox – preventieve box binnenafmetingen 240 x 422 x 410 mm (breedte x hoogte x diepte) voor accu’s die worden opgeladen op de lader zodanig.  bijvoorbeeld Panasonic-batterijen.

EproSafe 3 beschermbox – preventieve box binnenafmetingen 240 x 220 x 550 mm (breedte x hoogte x diepte) voor lange en grote batterijen zoals bijvoorbeeld Intube accu’s

EproSafe 4 beschermbox – preventieve box binnenafmetingen 240 x 422 x 550 mm (breedte x hoogte x diepte) voor meerdere accu’s die op de lader worden opgeladen. Bijvoorbeeld drie Panasonic batterijen op een rij.

Portaal Check is de distribiteur van Eprosafe lithium-ion accukasten in Nederland. Voor meer informatie en persoonlijke wensen kun je altijd contact opnemen met één van onze adviseurs.

Lithium-ion accu's

Lithium-ion (Li-ion) accu’s zijn de meest gebruikte batterijen in elektrische fietsen vanwege hun hoge energiedichtheid en lange levensduur. Het gebruik van deze accu’s biedt echter ook risico’s, met name het risico op brand of explosie tijdens het opladen of bewaren van de accu.

Dit risico wordt vergroot wanneer de accu binnenshuis wordt opgeladen of bewaard. Daarom is het belangrijk om extra voorzorgsmaatregelen te nemen bij het opladen en bewaren van uw Li-ion accu. Lithium-ion accu veilig opslaan en opladen wordt nu nog erg onderschat.

Brandgevaar oplaadbare batterijen

De afgelopen jaren komen er steeds meer meldingen binnen van lithium accu’s die spontaan in brand vliegen. In sommige gevallen leverde dit grote brandschade op, vooral veroorzaakt omdat er veel (apparaten met) accu’s bij elkaar verzameld waren.

E-bikes en oplaadbaar gereedschap

Vooral de opkomst van e-bikes speelt hier een rol. Deze bevolken in steeds grotere getale de fietsenstallingen en één ontbrandende accu leidt dan al snel tot een kettingreactie. Daarbij komt dat brandende accu’s zeer moeilijk zijn te blussen.

Oplaadbaar gereedschap is een andere belangrijke risicogroep, evenals scootmobiels en mobiele telefoons.

Moeilijk voorspellen

Aan de buitenkant kun je niet zien of een lithium accu gebreken vertoont. Dus is het moeilijk te voorspellen of een accu spontaan ontbrandt.

onveilig opladen lithium-ion (fiets)accu

Lithium-ion accukluis

Ben je op zoek naar een veilige opslagoplossing voor lithium-ion batterijen? Ontdek onze lithium-ion accukluis! Deze innovatieve kluis is speciaal ontworpen om accu’s veilig op te bergen, zowel thuis als op commerciële locaties.

Onze lithium-ion accukluis is gemaakt van hoogwaardig, brandwerend materiaal, zoals staal of speciaal composietmateriaal. Het biedt een uitstekende bescherming tegen brandgevaar en voorkomt de verspreiding van hitte en vlammen. Veiligheid staat voorop, vooral omdat lithium-ion batterijen gevoelig zijn voor thermische incidenten.

Met zijn stevige constructie en betrouwbaar vergrendelingsmechanisme zorgt de accukluis ervoor dat alleen geautoriseerde personen toegang hebben tot de opgeslagen accu’s. Je kunt kiezen voor een elektronisch slot of zelfs een geavanceerd biometrisch systeem, zoals een vingerafdrukscanner, om de toegang verder te beperken.

Binnenin de kluis zijn er handige compartimenten en rekken om de accu’s georganiseerd te houden. Of het nu gaat om kleine batterijen voor draagbare apparaten of grote batterijen voor elektrische voertuigen of energieopslagsystemen, onze kluis kan ze allemaal veilig herbergen.

Naast het waarborgen van brandveiligheid biedt onze accukluis ook bescherming tegen andere potentiële risico’s, zoals oververhitting, kortsluiting en lekkage. Met slimme ventilatieopeningen en geïntegreerde sensoren kan de kluis warmteafvoer vergemakkelijken en afwijkingen in temperatuur, vochtigheid of gasemissies detecteren.

Of je nu een huiseigenaar, bedrijfseigenaar, onderzoeker of organisatie bent die lithium-ion batterijen gebruikt of opslaat, onze lithium-ion accukluis is een onmisbare investering. Met deze kluis minimaliseer je het risico op ongevallen, brand en schade aan eigendommen.

Bovendien draag je bij aan een veilige omgang met accu’s en duurzaam beheer van energieopslag.
Kies voor gemoedsrust en betrouwbaarheid met onze lithium-ion accukluis. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe we je kunnen helpen bij het veilig opbergen van je waardevolle accu’s.

Over het algemeen zijn de lithium-ion accukluizen op moment nog erg kostbaar. De lithium-ion accubox is een veilig alternatief en bovendien een stuk voordeliger.

Brandwerende veiligheidsbox

Li-ion accu’s zijn kwetsbaar voor oververhitting tijdens het opladen. Oververhitting kan leiden tot brandwonden, schade aan uw huis en potentieel levensbedreigende situaties.

Om het risico op brand of explosie te verminderen bij het opladen van uw fietsaccu, kunt u gebruik maken van een lithium-ion accu box.

Een lithium-ion accu box is speciaal ontworpen om uw accu veilig op te slaan en op te laden. De box is gemaakt van hitte- en vuurbestendige materialen en voorzien van een ventilatie systeem om de accu koel te houden tijdens het opladen.

Het gebruik van een lithium-ion accu box is vooral belangrijk als u uw fietsaccu binnenshuis wilt opladen. In een afgesloten ruimte kan de accu snel oververhit raken, waardoor het risico op brand of explosie toeneemt. Met een lithium-ion accu box kunt u uw accu veilig opladen zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over deze risico’s.

Er zijn verschillende soorten lithium-ion accu boxen op de markt, elk met hun eigen afmetingen en functies. Het is belangrijk om een box te kiezen die past bij de afmetingen van uw accu en die voldoet aan de veiligheidsnormen voor lithium-ion accu’s.

Naast het verminderen van het risico op brand of explosie heeft het gebruik van een lithium-ion accu box nog andere voordelen. Het beschermt uw accu tegen beschadiging door stoten of vallen en helpt bij het opgeruimd houden van uw laadstation. Bovendien kan het gebruik van een lithium-ion accu box uw verzekeraar geruststellen en bijdragen aan een lagere verzekeringspremie.

Kortom, het gebruik van een lithium-ion accu box is essentieel voor iedereen die zijn fietsaccu veilig wil opladen en de veiligheid van zijn huis en gezin wil waarborgen. Het verminderen van het risico op brand of explosie bij het opladen van uw fietsaccu is cruciaal, en het gebruik van een lithium-ion accu box kan u hierbij helpen. Met de verschillende soorten lithium-ion accu boxen op de markt, vindt u ongetwijfeld een oplossing die past bij uw behoeften en voorkeuren

Veilige opslag van lithium accu's

Met onze lithium-ion opbergboxen bieden wij werkgevers de mogelijkheid om fietsaccu’s veilig en verantwoord op te laden en op te slaan. Door de gecontroleerde stroomvoorziening is het risico op oververhitting minimaal. Zo kunt u er zeker van zijn dat uw werknemers veilig en efficiënt hun elektrische fietsen kunnen gebruiken en opladen, zonder zich zorgen te hoeven maken over mogelijke brandgevaarlijke situaties.

Vocht- en valschade, oververhitting en diepe ontlading zijn gevaren die dagelijks voorkomen.  Nu kun je het gevaarlijke goed lithium-ion-accu veiliger hanteren met de Eprosafes.

Beschermt tegen brand en explosie

 • De RVS staalwol achter de binnenzijde voorkomt dat vlammen ontsnappen
 • De actieve kool filtert de eerste rook en deeltjes bij schade tijdens het kort openen van de brandklep
 • De brandklep opent bij overdruk na een explosie en sluit direct weer
 • De onmiddellijke sluiting voorkomt het binnendringen van zuurstof
 • De krasvaste speciale EProSafe-coating aan de onderkant van de doos voorkomt schade aan de Fermacell tijdens gebruik. De linker binnenkant van de grote kist is ook geverfd voor horizontaal gebruik.

  Flyer Eprosafes
Veilig Lithium-ion accu opslaan en opladen

Werking Koeling & drukvermindering accubox

We koelen met een circulatie van lucht, er komt geen lucht naar buiten (ook niet bij brand of explosie).

Er is een kamer en een kleine opening trekt de lucht aan, de achterkant van de kamer maakt deel uit van de metalen behuizing van de doos en fungeert als een koelplaat. De lucht gaat terug in de doos via twee kleine openingen.

We kunnen de temperatuur verlagen tot de omgevingstemperatuur. Dit is noodzakelijk vanwege de Li-Ion-cellen (die niet opgeladen mogen worden bij hoge temperaturen!).

Ter informatie: de ventilator begint bij 25°C! In geval van een explosie krijgen we (mogelijk) hoge druk in een normale box. In de EproSafebox hebben we een “Flammresistor” eenheid met een terugslagklep, zodat we geen druk in de doos hebben maar ook geen luchttoevoer (zuurstof).

Handleiding Eprosafe Lithium-ion accuboxen

De voordelen

 • goedkoper dan welke verzekering dan ook, omdat in geval van nood alleen de accu en de doos worden aangetast – de accu van de e-bike kan veilig worden opgeborgen
 • de omgeving geen dodelijke schade oploopt (appartementsbrand, woningbrand)
 • In meergezinswoningen is de batterij veilig opgeborgen, een batterijbrand met woningbrand kan vermeden worden
 • parkeer je e-bike, plaats de accu in de beschermbox met oplader en sluit deze af
 • berg je accu veilig op als je je e-bike onbeheerd achterlaat of zelfs op de parkeerplaats
 • de doos kan worden herzien / gereviseerd na schade veroorzaakt door een batterijbrand – u heeft geen nieuwe doos nodig

Regelgeving en Verzekeraars

Momenteel bestaat er nog geen Europese norm of verdere regelgeving voor de opslag van lithium-ion accu’s. Binnen de PGS (Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen) wordt echter gewerkt aan een nieuwe richtlijn, genaamd PGS 37-2 norm en/of PGS 37-3 norm, die naar verwachting medio 2023 zal worden gepubliceerd.

In afwachting hiervan hebben verzekeraars hun eigen richtlijnen opgenomen in hun polisvoorwaarden voor de veilige opslag van accu’s en batterijen.

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom PGS 37-2 norm en/of PSG 37-3 norm en zorg ervoor dat uw opslagpraktijken voldoen aan de vereisten van uw verzekeraar om risico’s te beperken.

Certificeringen

EproSafe standaard beschermingskisten met oplaadmogelijkheid wordt bevestigd dat deze voldoen aan de voorschriften van de machinerichtlijn van de Europese Gemeenschap 2006/95/EG voor elektrische apparatuur (laagspanningsrichtlijn) en richtlijn 2014/35/EU van het Europees Parlement en de Raad van 26 februari 2014 betreffende de harmonisatie van de wetgeving van de lidstaten inzake het op de markt brengen van elektrische apparatuur en de verordening betreffende elektrische apparatuur – 1. ProdSV (omzetting in Duits recht), met name wat betreft de veiligheidseisen.

Deze verklaring geldt voor alle identieke exemplaren van het product die worden geproduceerd volgens de bijgevoegde beschrijvingen, die deel uitmaken van deze verklaring.

Opmerking: alle EproSafe beschermingskisten zonder oplaadmogelijkheid zijn niet onderworpen aan de voorschriften voor CE-certificering omdat ze geen externe stroomaansluiting hebben. De interne elektronica wordt gevoed door een alkaline batterij met maximaal 4,5V gelijkstroom. De elektronica is alleen stroomvoerend als de temperatuur in de doos 70°C overschrijdt (schakelaar)


Een fietsenzaak in het centrum van Ede liep veel rook- en roetschade op, door een fietsaccu die spontaan vlam vatte. De beveilingscamera legde het ontstaan van de brand en de daaropvolgende kettingreactie vast.

accubranden in het nieuws

De afgelopen jaren komen er steeds meer meldingen binnen van lithium accu’s die spontaan in brand vliegen. In Hier vind je een overzicht van enkele accubranden door lithium accu’s.

Elektrische step ontploft en zet Londense woning in brand

Een camera in een woning in Londen heeft gefilmd hoe een e-step zaterdag explodeerde. De elektrische step hing aan de oplader in de keuken toen er brand uitbrak.

Tientallen gewonden in New York bij brand door batterij e-bike

In Manhattan in New York zijn zeker 38 mensen gewond geraakt door een brand op de twintigste verdieping van een appartementencomplex. Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN verkeren zeker twee mensen in kritieke toestand en zeker vijf anderen liepen zware verwondingen op.

De politie meldt dat de brand is veroorzaakt door een lithiumionbatterij. Deze batterijen worden vaak gebruikt in elektrische scooters en e-bikes. Volgens de brandweer zijn dit jaar al zes mensen overleden bij branden die door dergelijke batterijen werden veroorzaakt.

Brandweer trekt brandende elektrische fiets naar buiten voordat groot woonpand vlam kan vatten

de Gelderlander, 16 januari 2022

Gelukkig was de brandweer er zaterdagavond kort voor middernacht snel bij. In de berging op de begane grond van een woning aan de Koolemans Beynenstraat in Nijmegen was een elektrische fiets in brand gevlogen.

Steeds vaker brand door accu elektrische fiets; hoe veilig is het?

NH Nieuws, 13 oktober 2021

Steeds vaker horen we dat accu’s van elektrische fietsen brand veroorzaken. Zo was het gisteravond nog raak in Wormerveer en vatten drie appartementen vlam. En een maand terug vloog een schuur in Assendelft in de hens,
hoogstwaarschijnlijk ook door de accu van zo’n fiets.

Accu elektrische bezorgfiets ontploft en veroorzaakt brand bij pizzeria Eindhoven

Hart van Nederland, 15 juli 2020

Een ontplofte accu van een bezorgfiets veroorzaakte dinsdagavond brand in een filiaal van pizzeria Domino’s aan de Woenselse Markt in Eindhoven. Omroep Brabant schrijft dat de accu niet aan de lader lag op het moment van ontploffing. De batterij was net van een bezorgfiets afgehaald en lag op een stapel tassen.

Elektrische fietsen niet zonder gevaar: accu’s spontaan in brand

RTL nieuws, 22 april 2019

Volgens Brandweer Nederland vliegt gemiddeld twee keer per week een lithium accu in brand, daar onder vallen dus ook de accu’s voor fietsen. Het is slechts een kwestie van tijd voordat het eerste dodelijke slachtoffer valt. “Veel mensen weten niet hoe je met een accu om moet gaan”, zegt Robert van den Ende, brandonderzoeker bij Brandweer Haaglanden.

fgvnoviteitenprijs

Wij zijn genomineerd voor de FGNoviteitenprijs!

Tijdens de vakbeurs Facilitair & Gebouwbeheer op 7, 8 en 9 juni 2023 in de Jaarbeurs in Utrecht wordt op woensdag 7 juni om 11.30 uur voor de twaalfde keer de FGNoviteitenprijs uitgereikt. Deze prijs zal gaan naar de standhouder met de meest innovatieve oplossing in de sectoren facilitair management en gebouwbeheer. Wij zijn één van de genomineerden met onze unieke lithium-ion accuboxen, waar we trots op zijn!

webwinkelvakdagen

Portaal Check op de Webwinkel Vakdagen 2023

Afgelopen 29 en 30 maart vonden de Webwinkel Vakdagen plaats in de Jaarsbeurs in Utrecht. Al meer dan 16 jaar is dit populaire evenement dé ontmoetingsplek voor de gehele e-commerce branche. Op de 30e was ook Portaal Check van de partij. Van logistieke dienstverleners tot marketingbureaus en betaalproviders: er waren enorm veel leveranciers aanwezig op de beurs die zich richten op e-commerce en online retail.

Winkelwagen
Scroll to Top