CO2 meter op scholen vergoed

Scholen krijgen CO2 meters vergoed

Scholen krijgen de aanschaf van CO2 meters vergoed. Dit hebben minister Dennis Wiersma (Onderwijs), de PO-Raad en VO-raad (de vertegenwoordigers van het primair en voortgezet onderwijs) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) donderdag 3 februari in een gezamenlijke verklaring bekend gemaakt. Het is een onderdeel van een gezamenlijk plan om de ventilatie in scholen op orde te brengen.

CO2 meter in klaslokaal

In ieder klaslokaal hoort een CO2 meter, is één van de uitgangspunten van het plan. De partijen zijn zich ervan bewust dat er meer nodig is om alle problemen met ventilatie op scholen op te lossen, maar voor de korte termijn kan het helpen.

“Zeker in deze coronatijd moeten we er alles aan doen om de scholen verantwoord open te houden”, laat Wiersma weten.

Betere ventilatie

Voor verouderde schoolgebouwen zijn deze maatregelen niet voldoende. “Schoolbesturen en gemeenten werken hard aan betere ventilatie. Maar we zien nog te veel scholen waar het nog niet goed is en dat moet gewoon snel beter”, aldus Wiersma.

Thijs Roovers, bestuurslid van onderwijsvakbond AOb, toont zich zeer tevreden over de ontwikkeling van het gezamenlijk plan, al had dat volgens hem veel eerder moeten gebeuren. “Wij vragen al heel lang om betere ventilatie op scholen. Zelfs al voor de coronacrisis.”

Hulp en advies

Scholen, leraren en gemeenten die voor de ventilatie hulp en advies nodig hebben, kunnen terecht op het telefoonnummer 0800-0224402 en de website van Ruimte OK. Hier kunnen scholen terecht voor acute vragen en praktische tips.

Scholen die meer advies willen kunnen bezoek krijgen van een ventilatie-expert. Die kan uitleg geven over korte-termijnmaatregelen en helpen met een plan voor de langere termijn. Daarbij kunnen scholen en gemeenten nog tot 30 april gebruik maken van de bestaande SUViS-subsidieregeling om de ventilatie te verbeteren.

Klassen naar huis

Een betere ventilatie moet helpen het aantal nieuwe coronabesmettingen op scholen omlaag te brengen. Sinds de scholen na de verlengde kerstvakantie weer open zijn, gebeurt het steeds vaker dat klassen naar huis worden gestuurd vanwege te veel coronabesmettingen.

Om die reden zijn de quarantaineregels voor het basis- en voortgezet onderwijs al versoepeld. Kinderen tot achttien jaar hoeven niet meer in quarantaine als zij in contact zijn geweest met een besmette persoon, mits zij geen coronaklachten hebben.

Binnenklimaat schoolgebouwen

“Met de afspraken die we nu maken, komt er snel zicht op beter ventileren in elk lokaal”, zegt voorzitter Freddy Weima van de PO-Raad.

Ook VO-raad-voorzitter Henk Hagoort is blij met deze stap. “Maar er moet veel meer gebeuren om het binnenklimaat in de veelal verouderde schoolgebouwen te verbeteren, ze geschikt te maken voor hedendaags onderwijs en te verduurzamen.”

Financiële steun

Het kost naar verwachting zo’n 17 miljoen euro om alle ruim achtduizend scholen in het primair en voortgezet onderwijs van voldoende CO2-meters te voorzien. De kosten van scholen die al eerder meters hebben gekocht, worden met terugwerkende kracht vergoed, belooft het ministerie.

Het geld is afkomstig uit de bestaande pot van 360 miljoen euro die het kabinet eind 2020 beschikbaar stelde voor betere ventilatie op scholen. Dat was hard nodig. In januari was de ventilatie bij de helft niet op orde, bleek uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS).

CO2 meter goede indicator

Met een goede doorstroming van lucht verklein je de kans dat het coronavirus zich via aerosolen (minuscule druppeltjes die lang in de lucht blijven zweven) verspreidt. CO2 meters worden als goede indicators gezien: die kunnen helpen bepalen of een schoolgebouw voldoende geventileerd wordt.

Populair

Winkelwagen
Scroll naar boven