Ventilator

Het grote voordeel van een ventilator is dat deze je afkoelt met een zeer laag energie-verbruik. De luchtbeweging zorgt al voor verkoeling en ook helpt het om zweetdruppels te verdampen en die nemen je lichaamswarmte mee de lucht in. Het is een eenvoudig inzetbaar apparaat om te zorgen dat je suf en vermoeid raakt door de warmte.

Typen ventilatoren

vENTILATOR kopen

1. Wat is de situatie?

De zoektocht naar de juiste ventilator begint bij de ruimte waarvoor die bedoeld is en wat het bereik moet zijn.
De omvang van de ruimte, de plafondhoogte en de vorm zijn op invloed van het type ventilator, de capaciteit van de ventilator en het aantal ventilatoren.
Hetzelfde geldt voor het bereik: gaat het om het afkoelen van één persoon/werkplek, een bepaalde sectie van de ruimte of de gehele ruimte.
Bij een kleine ruimte en beperkt bereik denk je als eerste aan een tafelventilator. Een sectie van een ruimte is vaak het domein van een torenventilator. Een plafondventilator kan ook, maar die moet dan precies op de juiste plaats gemonteerd kunnen worden en is niet verplaatsbaar. Een staande ventilator heeft doorgaans een groter bereik.
Het bereik van een ventilator is te vergroten door te kiezen voor een oscillerende oftewel heen-en-weer bewegende variant. Die bestrijkt een groter gebied. Soms beweegt een ventilator ook verticaal.

2. Hoeveel koeling wilt u hebben?

Een ventilator koelt niet de lucht af, maar wel degene die zich in de luchtstroom bevindt. Waar voelt u zich prettig bij. Een zachte bries of een krachtige oostenwind?
Het verkoelend effect van een ventilator wordt bepaald door een aantal factoren: de kracht van de motor, de omvang en vorm van de luchtuitlaat en de ventilatorsnelheid.
Hoe hoger het vermogen (kW of kilowatt) van de motor, des te harder dat de ventilator blaast. Maar er zit nog wel wat efficiëntieverschil tussen de verschillende typen ventilatoren en diverse merken/uitvoeringen.
De uitblaascapaciteit (m3/h – kubieke meter per uur) zegt dan meer.
En de uitblaascapaciteit in combinatie met de omvang en vorm van de luchtuitlaat bepaalt weer de luchtsnelheid. Het heeft sowieso de voorkeur om te kiezen voor een ventilator die regelbaar is, zodat de luchtstroom aangepast kan worden aan de omstandigheden en persoonlijke voorkeur. De meeste ventilatoren hebben drie uitblaasstanden.

3. Welke stijl wenst u?

De torenventilator is doorgaans de meest strakke stijl die in vrijwel elk interieur past. De staande ventilator – als meest directe concurrent – steekt wat vaker van de rest van het kantoormeubilair af en is wat instabieler waardoor je er eerder tegenaan stoot. De tafelventilator kan een sta in de weg zijn op het bureau of in de vensterbank. De plafondventilator heeft dat probleem niet, maar vraagt wel om een stroompunt en vrije ruimte op de juiste plek.
Overigens zijn van alle type ventilatoren design-varianten te krijgen. Deze zijn vaak wel duurder.

Deze bedrijven werken aan een prettige werkomgeving

Winkelwagen
Scroll to Top